Product Ideas & Requests

267 Vote

Freezing issues resolved in CAM 4.30.2

Hello! My name is Carolyn and I'm one of the Product Managers here at NZXT working on CAM.


I'm happy to announce that we've officially pushed our fix for the crashing and freezing issue to production in CAM version 4.30.2. This fix has been in CAM Beta for several months now, and we're confident that it has addressed the issue for the vast majority of users.


If you're still experiencing crashing and freezing related to CAM, please comment on this thread and we will work to resolve any further arising issues related to this.


We appreciate your patience while solve this issue, and are thankful for your continuous feedback. Everyone on the CAM team is working hard to create the best experience for our users, and we're grateful for your support.


As always, feel free to join the conversation here, our community Discord (https://discord.gg/nzxt), or Reddit (https://www.reddit.com/r/NZXT/).


-Carolyn,

CAM Product Manager

  • Carolyn Stocki
  • Nov 3 2021
  • Shipped
Bug
  • Attach files
  • guillaume leon commented
    3 Jan 12:58am
    I have a random screen freeze with the software, I have an H710I with an Ambient kit
    I have to deactivate the software to use my PC correctly I regret having invested so much money in the brand to be so bothered by it freezing
  • Guest commented
    19 Jun, 2023 03:23pm

    on start up It shows stuff on cam for a few seconds and flashes blank a couple of times before staying blank white screen. I have uninstalled CAM and reinstalled still with the same issues.

  • Niklas commented
    18 Nov, 2022 10:47pm

    After buying a new processor, the freezing issue is here again.

  • Arnau - commented
    15 Feb, 2022 12:53am

    still not working mine keeps freezing


  • Guest commented
    28 Jan, 2022 02:18am

    still not working mine keeps freezing


  • Guest commented
    12 Jan, 2022 11:27pm

    I have been experiencing freeze and loss of video problems with my monitor, having to reboot constantly throughout the day. Handmade bespoke custom cabinets for you kitchen

  • Guest commented
    12 Jan, 2022 04:03am

    Thank you

  • Marcin W commented
    24 Dec, 2021 10:04am

    "lately the CPU usage states during idle that it is jumping from 5-15% to 80-90% usage" yep, this is first symptom of freeze, it starts with rising CPU usage, then freeze. I could only use mouse, I can click, but nothing is responding.

    Latest version of CAM beta was working for ~2 months for me, then 3 freezes and since then it's ok again.

  • Guest commented
    22 Dec, 2021 06:37pm

    I have been experiencing freeze and loss of video problems with my monitor, having to reboot constantly throughout the day. Sometimes it will work for 5 minutes, sometimes 5 hours, sometimes 10 hours. Is this a related factor? I just uninstalled NZXT because lately the CPU usage states during idle that it is jumping from 5-15% to 80-90% usage. Is this part of this issue you are referring to.

  • Marcin W commented
    20 Dec, 2021 07:53am

    So, follow up from yesterday, my PC: amd 5600x, win 10, built 3 months ago, so pretty fresh. Instant freezes from beginning, latest CAM (4.30.2) didn't work, switched to beta -> no freezies for ~6 weeks.

    Yesterday 3 times in 90 minutes when I just surfed internet in Chrome browser, to be honest it always happen with Chrome opened.

  • Marcin W commented
    19 Dec, 2021 09:56pm

    Few weeks on beta was okay, today? 3 times in 90min... it's a joke.

  • ANDREI Gabriel commented
    12 Dec, 2021 09:31am
    Hello, my x73 driver dont responding at changing my RPM, my aio stay only în 2800 RPM, usual i use silent(1800) and performance(2300),i changed profiles from silent to fixed, nothing changed also i reinstalled and nothing.. What should i do
  • ANDREI Gabriel commented
    12 Dec, 2021 09:28am
    Hello, my x73 stay only în 2800 RPM, i change profiles from silent to fix and RPM îs not changing. He stay only în 2800,usual he stays în 1800-2300 on performance. What should i do?
  • Victor Torrey commented
    2 Dec, 2021 07:55am

    I did, btw use the latest Beta with my most recent tests

  • Victor Torrey commented
    2 Dec, 2021 07:53am

    This problem still persists for me. I have even uninstalled and reinstalled windows with the same results. Cam never gets fully booted. I'm not sure if the pump gets turned off or what but the temperature sky rockets according to the readout on the cooler. Radiator fans go to max. Not really the way I would like to treat a brand new 5950x cpu. Has there been any progress on this? I opened ticket number 1170323. I have done as suggested and completely uninstalled cam and then used revo unintaller. As I mentioned I have also done a complete reinstall of Windows.


    I read somewhere that there might be a potential issue with Asus Armoury Crate. I did not install this software but its possible, again from what I read, that pieces of it may be installed based on a bios setting. I have not had time to track this lead down yet. Do you know if Armoury Crate is causing issues with CAM.

  • Filip commented
    1 Dec, 2021 09:48am

    Hi Carolyn,

    I was reporting this freezing several times now. As a fix I received Beta 4.30.2-b.1 which solve freezing (until now) BUT bring random restarting during play. If NZXT CAM is running my PC restart randomly... if I turn it off everything is working normal... Now it is 3y of reporting and trying to solve this issue without success. I am starting to be annoyed and probably buy another product.

  • Damien QUENTEL commented
    30 Nov, 2021 12:42am

    Hi Carolyn,


    Hope the CAM team is doing great and all !


    I'm really sorry to tell you that despite the update of my CAM to version 4.30.2, it still hangs randomly. The cells, in the cooling tab, reporting Liquid thermals, Fan speed and Pump speed of my Kraken hang and are frozen at a set value, although the CPU and GPU temps cells are working well. So even if my CPU temp is going higher, my fans and pump are not ramping up according to the curve set in my profile. A restart of my system solve the issue, but the CAM software will hang at one point.


    System spec :


    CPU : AMD Ryzen 9 5950X

    CPU COOLING : KRAKEN X72 with 6x Fans AerP 120 - (Push/Pull - FRONT of the case)

    MB : ASUS ROG STRIX X570-E GAMING (Bios version 4021 : latest)

    RAM : 32GB (2x16GB) Trident Z Neo DDR4-3600MHz CL16-19-19-39 1.35V (F4-3600C16D-32GTZNC)

    GC : EVGA RTX 3090 KINGPIN (AIO on Top of the case)

    SSD System : SAMSUNG 980 PRO SSD 1To NVMe M.2 PCIe 4.0 (CAM INSTALL)

    SSD Gaming : WD BLACK SN750 SSD 2To NVMe M.2 PCIe 3.0

    HDD DATA 1: Seagate Barracuda 1To 7200 RPM

    HDD DATA 2 : Toshiba X300 4To 7200 RPM

    HDD DATA 3 : Toshiba MQ04ABF100 1To 5400 RPM

    HDD BACKUP : Western Digital WD200T3X0C-00SJG0 4To 5400 RPM

    PSU : SEASONIC PRIME PX-850

    CASE : BE QUIET! SILENT BASE 802

    OS : Windows 10 PRO 21H2, 64-bit


    Startup programs :


    CAM 4.30.2

    NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 3.24.0.123

    NVIDIA DRIVER 496.76 (11/16/2021)

    Core Temp 1.17

    MSI AFTERBURNER v4.6.3.16053

    EVGA PRECISION X1 v1.2.8

    RAINMETER 4.3.1.3321 64-bit

    VEEAM Agent for MS Windows 5.0.0.4301

    ASUS Ai Charger

    MS DEFENDER


    No system hang, no BSOD, no error message to report.


    Hope this will help, thanks a lot and happy holidays,


    Best Regards,


    Damien

  • Victor Torrey commented
    22 Nov, 2021 09:46am

    Hi, I just purchased a Z73 Kraken. My build

    Asus Crosshair VII Dark Hero

    AMD Ryzen 9 5950X

    Windows 10 build 21H1

    RTX 2080 super Aorus from Gigabyte

    RTX 2060 Gigabyte

    The cooler works fine until I try to install the cam software. I have tried both the standard version and the beta version which I down loaded as recently as 11/14/21


    The software never seems to get fully booted but it does something as the readout on my cooler suddenly goes from the the 35 to 39C rand to around 65C and the radiator fans go in to overdrive.


    Rebooting does not help. I have to shut down the machine and then turn off the power supply for a bit. Turn it back on and then all is OK. If I just reboot or shut down wait and reboot it does not seem to help. Of course I had to uninstall the CAM software or it just repeats when Windows starts again. There is no opportunity to tweak anything within CAM as it never fully comes up.


    This cooler is one of the most expensive options available. The draw to this is the ability to customize the display. Without the software functioning as designed it just becomes a VERY expensive chance to have an extra couple hundred extra bucks pulled from your wallet.

    I'm hoping there is a resolution to this :)


    Vic

  • Alex Alexander commented
    20 Nov, 2021 11:59pm

    My Operation System: Windows 11 Pro Version 21H2 22000.318

  • Ahmet Sevim commented
    20 Nov, 2021 04:48pm
    Dear Users Please keep going to write about your FREEZING issues. Still continue or not... (with your operating system) Update your posts. Thanks
  • Load older comments
  • +167